Kinek nem való a Keleti Tánctréning?

Mikor nem való neked a Keleti Tánctréning? 

Ha milliméter pontosan, „tökéletes” formában szeretnél másokkal együtt mozdulni, mint a balettben. Ahogy mindegyik nő egyedi, az is egyedi, hogy kinek milyen mozdulatok, milyen nagyságban állnak jól.

Elegendő támpontot fogsz kapni ahhoz, hogy megalkothasd a saját legszebb mozdulatodat. Ugyanakkor Neked magadnak kell felfedeznek magadban ezt a mozdulatot: át kell élned, élvezned és ezáltal megteremtened.

Ebben a táncban nincsenek milliméter pontos sztenderdek, ahogy egységes nemzetközi szaknyelv sincsen. Van, hogy egy mozdulatot függőleges nyolcasnak hívnak az egyik földrészen, és mayának a másikon. Ugyanezt a mozdulatot meg taximnak hívják a törzsi hastáncban.
Máshogyan táncol egy „tevét” egy egyiptomi klasszikus orientális táncos, és máshogy egy amerikai törzsi táncos.

Az egész tánc élő. Ezt onnét lehet tudni, hogy még ma is alakul, nem merevedett szabályokba. Vannak irányelvek, de nincsen egységes katalógus a táncmozdulatokra. Nyugati oktatók újabb és újabb mozdulatszótárakat alkotnak, ami aztán a Közel-Keleten semmit sem ér. Mert mást értenek alatta, és más mozdulattal táncolják.

A keleti táncosnak és a keleti nézőközönségnek fontosabb, hogy tud-e a táncos érzelmeket közvetíteni a táncával? El tud-e mondani, el tud-e mesélni valamit a táncával? Tehát fontosabb a tartalom, amit átad a táncos.
A nyugatiaknak fontosabb a forma, a külalak: hogy elég kecsesen mozdul-e, hogy elég kiművelt-e a mozdulat? Elég látványos-e a koreográfia?
Válaszd akár az érzelmek kifejezése, akár a mozdulatok szépsége miatt, nem fogsz csalódni.

Ez a tánc szabadságot ad a nőknek: az önkifejezés szabadságát. Szabadon megélhetik benne a nőiességüket, korlátozó hiedelmek nélkül.

Az orientális táncban nem léteznek sztenderdek arra sem, hogy milyen testfelépítéssel lehetsz jó táncos, mint pl. a balettben. Más mozdulatok lesznek előnyösebbek a különböző alkatú nőknek, és mindegyiket egyformán élvezhetjük, majd kiválogathatod belőle Magadnak a kedvenceidet.

Állítólag eredetileg szülést, vajúdást segítő mozdulatok voltak, amelyek tovább alakultak az évszázadok során. Tény, hogy jót tesz a testünknek és a lelkünknek.
Itt, a 21. században is.

Gyere, táncolj! 😃✨

Erre a varázslinkre kattintok, ami elvisz a következő táncórákhoz!